Opiniile exprimate în publicaţiile din blog aparţin bloger-ilor, şi nu neapărat reflectă poziţia resursei PrincipiulDivin.md, ori cea a Comunității Unificării.
Răspunderea pentru conţinutul publicațiilor din blog este purtată în întregime de către autorii acestora.

Русский
 
(1 Vot)

Conceptul Mesianic: Despre Întoarcerea Lui Hristos

  • Publicat de 

Conceptul Mesianic: Despre Întoarcerea Lui HristosIsus a vorbit clar de o a doua Venire (Matei 16:27). Totuşi, nu a existat o înţelegere limpede privitoare la a doua Venire.

Este important să ştim Cum, Când şi Unde va avea loc a doua Venire.

Unii cred că a doua Venire are loc atunci când Isus pătrunde în inima omului (Ioan 14:20) prin coborârea Sfântului Duh (Fapte 8:16-19).
Însă, de la coborârea Sfântului Duh în ziua Cinci-zecimii (Fapte 2:4), mulţi credincioşi au simţit prezenţa lui Isus în lăuntrul lor. Dacă aceasta ar fi fost a doua Venire, atunci ar trebui să spunem că a doua Venire a avut loc acum 2000 de ani.
Ştim însă, că a doua Venire nu se petrece astfel, deoarece Creştinii au continuat să aştepte a doua Venire chiar şi după coborârea Sfântului Duh în ziua Cinci-zecimii.

Pe de altă parte, unii cred că Isus va reveni spiritual. Realitatea istorică însă este alta. De la învierea lui Isus, apariţia Sa în spirit a fost posibilă în orice moment şi, deseori s-a şi întâmplat.

Totuşi, Creştinii aşteaptă cu nerăbdare ziua celei de a doua Veniri. Prin aceasta ne dăm seama că, ceea ce aşteaptă ei, nu este o a doua Venire în spirit.
Isus s-a întâlnit deseori, în spirit, cu Apostolul Ioan, şi totuşi Isus i-a spus:
Apocalipsa 22:20

Da, vin curând.

CUM SE VA ÎNTOARCE HRISTOS
Învăţături desprinse din a doua Venire a lui Ilie
Atunci, cum se va petrece a doua Venire a lui Hristos?
Referindu-ne la aceasta, să analizăm mai întâi a doua Venire a lui Ilie. De fapt, a doua venire a lui Ilie e cel mai clar exemplu pe care ni L-a dat Dumnezeu privitor la modul în care se va întoarce Hristos.

Prin profetul Maleahi, Dumnezeu a promis să-l trimită iarăşi pe Ilie, înainte de venirea lui Mesia (Maleahi 4:5). Aşa că Israeliţii acelor timpuri, care-l aşteptau pe Mesia, dar nu ştiau exact când, unde, şi cum va veni Salvatorul, aşteptau de fapt a doua Venire a lui Ilie, pentru că el avea să-L preceadă pe Mesia.

Deoarece a doua Venire a lui Ilie avea să fie întoarcerea acelui Ilie care se urcase la cer, oamenii au crezut că el cu siguranţă tot din cer va coborî.

Totuşi, Isus a declarat limpede că Ioan Botezătorul care se născuse pe pământ, anume el şi era Ilie (Matei 11:14; 17:13).

Faptul că a doua Venire a lui Ilie a avut loc prin Ioan Botezătorul, totuşi nu a însemnat că Ilie însuşi s-a născut din nou ca fiind Ioan Botezătorul.
Ilie se afla în lumea spirituală, ajutându-l pe Ioan Botezătorul (care trăia pe pământ), deoarece Ioan se născuse cu aceeaşi misiune (Luca 1:17). Aşa că, deşi misiunea era aceeaşi, persoana a fost diferită.

Din învăţătura trasă din a doua Venire a lui Ilie înţelegem că a doua Venire s-ar putea întâmpla prin naşterea Domnului pe pământ.

Putem, de asemenea, să înţelegem că, deşi la a doua Venire Domnul, ca Mesia, va avea aceeaşi misiune ca Isus Hristos, se poate să nu aibă aceeaşi înfăţişare fizică ca cea a lui Isus (Apocalipsa 2:17; 19:12).

Învăţături desprinse din prima Venire
în Vechiul Testament găsim două profeţii contradictorii privitoare la Venirea lui Mesia.

În Daniel 7:13, găsim profeţia că Domnul va veni pe nori:

Am privit în vedenia de noapte, şi iată pe norii cerului venea cineva ca Fiul Omului...

Cu toate acestea, profetul Miheia a prezis că Mesia se va naşte în Betleem (Miheia 5:2).

În care dintre aceste două profeţii contradictorii au crezut Israeliţii?

Cunoscând influenţa celor doi profeţi, Daniel şi Mica asupra Israeliţilor, şi ştiind că Israeliţii aveau o mare credinţă în Dumnezeu, ne dăm seama că ei aşteptau ca Mesia să coboare din cer.

Din acest motiv, chiar după răstignirea lui Isus, a apărut o mişcare anti-Creştină care răspândea opinia că Isus nu putea fi Mesia pentru că Se născuse în trup pe pământ.
Acest lucru poate fi înţeles din avertismentul dat de Apostolul Ioan:
(2 Ioan:7)

Căci mulţi amăgitori au ieşit în lume, care nu mărturisesc că Isus Hristos a venit în trup; acesta este amăgitorul şi antihristul.

Unii oameni insistă că Daniel 7:13 este o profeţie care are să se adeverească la a doua Venire.
Totuşi, din pasajele următoare, putem vedea că Era Vechiului Testament urma să se termine cu venirea lui Isus:
(Matei 11:13)

Toţi proorocii şi Legea au proorocit până la Ioan.

şi
(Romani 10:4)

Căci sfârşitul Legii este Hristos.

Nimeni, niciodată, nu şi-ar fi putut imagina o a doua Venire a lui Mesia până în momentul în care însuşi Isus, către sfârşitul misiunii Sale, nu ar fi spus că Domnul va Veni din nou.

În concluzie, nici un Israelit de pe timpul lui Isus nu s-ar fi gândit că profeţia din Daniel 7:13 se referea la a doua Venire.
Israeliţii au considerat că se referă la venirea Mesianică propriu zisă, şi au acţionat în consecinţă (cu alte cuvinte s-au aşteptat ca Mesia să apară pe nori).

Atunci, pentru ce trimiţând-ul pe unicul său Fiu, Mesia - Isus, Dumnezeu a dat profeţia că Mesia se va naşte în trup?

Isus a spus:
(Ioan 3:13)

Şi nimeni nu s-a suit în cer, decât Cel ce S-a coborât din cer, Fiul Omului...

indicând că el a venit din cer. Şi totuşi, după cum bine ştim, Isus s-a născut pe pământ, din mama lui, Maria.

Atunci de ce a spus că a venit din cer?

Cuvântul „Cer" e deseori uzat în Bibilie, fiind folosit ca o metaforă pentru a sugera o valoare mare, sfinţenie sau bunătate (explicaţia semnificaţiei "Norilor" urmează în parte a doua).

Astfel, putem interpreta cuvintele lui Isus ca fiind de fapt următoarele:

M-am născut ca voi toţi, dar sunt foarte diferit în ceea ce priveşte motivul şi originea naşterii mele; M-am născut din Dumnezeu.

Înţelegând astfel cuvântul „Cer", profeţia că Isus vine pe Nori nu este greşită. Cu toate acestea, e o greşeală să-o interpretăm literalmente.

În mod asemănător, Ioan Botezătorul, care s-a născut în familia lui Zaharia conform providenţei speciale a lui Dumnezeu, n-a fost pur şi simplu numai născut pe acest pământ, ci a avut o misiune importantă (Luca 1:15-17, 76).
Indiferent de forma naşterii sale, Dumnezeu a fost cauza directă şi astfel, Ioan a „coborât din cer" reprezentându-l, şi având aceeaşi misiune ca prorocul Ilie.

A doua Venire a lui Hristos are loc prin naşterea Sa pe pământ
Din ceea ce arată exemplele celei de a doua Veniri a lui Ilie şi venirii lui Isus, ambele fiind lucrarea directă a lui Dumnezeu, urmează să re-analizăm foarte serios profeţiile pentru a doua Venire.

Pe scurt, Noul Testament nu conţine numai profeţii care spun că Hristos va veni din cer, pe un nor, ca un judecător înconjurat de glorie, ci şi profeţii afirmând că Isus va veni în aşa mod precum a venit prima oară, exact contrariul celuilalt tip de profeţie despre venirea Sa pe nori.

Citim în Luca 17:24-25 că Isus anticipând ce avea să se întâmple la a doua Sa Venire, a spus:

...aşa va fi şi Fiul Omului în ziua Sa. Dar mai întâi El trebuie să sufere multe şi să fie lepădat de neamul acesta.

Dacă Domnul ar veni din nou în putere şi glorie, în sunetul de trâmbiţă al Arhanghelului, cine ar îndrăzni să-L nege şi să-L prigonească? Voi L-aţi persecuta?!

Astăzi mulţi Creştini credincioşi şi Biserici se uită spre cer, aşteptând ca Domnul să vină pe nori. Dacă ar fi să vină pe nori n-ar exista nici un motiv pentru care să fie persecutat.

Totuşi, dacă nu va veni pe un nor propriu-zis, ci născut în trup ca la prima Venire, atunci este limpede de ce Isus a spus are să sufere mai întâi înainte de a fi recunoscut (Luca 17:24-25).

Apocalipsa 12:5 spune:

Şi a născut copil de parte bărbătească, care avea să păstorească toate neamurile cu toiag de fier. Şi copilul ei fu răpit la Dumnezeu şi la tronul Lui...

Bărbatul care va conduce lumea "cu un toiag de fier" este Domnul care va veni. În acest verset se spune că El va fi născut dintr-o femeie.

Când fariseii au vrut să cunoască momentul celei de a doua Veniri, L-au întrebat pe Isus Când avea să vină împărăţia lui Dumnezeu, şi El a răspuns:
(Luca 17:20)

...împărăţia lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.

Oricine se poate uita la cer dar Isus a spus că venirea împărăţiei lui Dumnezeu, cu alte cuvinte, a doua Venire, nu va fi vizibilă.
De ce? Pentru că Mesia nu vine literalmente pe un nor.

În Luca 18:8 Isus a spus:

Zic vouă că le va face dreptate curând. Dar Fiul Omului, Când va veni, va găsi, oare, credinţă pe pământ?

Isus a prezis că nu o să găsească credinţă pe pământ la a doua Sa Venire. Asta înseamnă că atunci când va veni, nu va exista aproape nimeni care va fi mântuit prin credinţa absolută.
De ce?

Desigur, nu toţi credincioşii de pe pământ au o credinţă perfectă, dar există oameni pretutindeni în lume care merg pe drumul credinţei adevărate.

Atunci de ce sugera Isus că nu o să găsească credinţă?

Pe deasupra, cine oare nu L-ar recunoaşte pe Domnul venind, chiar pe un nor? Cu siguranţă că până şi necredincioşii L-ar recunoaşte şi ar avea credinţă în el.
Putem noi considera că oamenii nu vor avea credinţă pentru că un factor exterior îi va împiedica să o aibă? Fireşte că nu. Greutăţile nu pot slăbi o credinţă adevărată.
Cuvintele lui Isus, că nu o Să găsească credinţă pe pământ, le înţelegem să însemne că El va veni în acelaşi fel ca prima oară.

Când Isus a venit acum 2000 de ani, exista o mare credinţă (sau un fel de mare credinţă) în rândul oamenilor.
Unii se rugau zi şi noapte în templu şi învăţau pe de rost poruncile, încercând din greu să le respecte pe toate, şi toate legile pe care Dumnezeu le spusese lor să le respecte.
Ei ofereau cu credinţă zeciuiala şi posteau. În acest sens, ei aveau mare credinţă în Dumnezeu şi totuşi, credinţa lor nu era credinţă adevărată.

De ce nu au avut ei o înţelegere care le-ar fi îngăduit să creadă în Isus, ca fiind Mesia cel trimis de Dumnezeu?

Reieşind din acele circumstanţe a fost firesc faptul că la prima Sa Venire Isus nu a putut găsi nici un fel de credinţă pe pământ!

În mod asemănător, astăzi există milioane de buni Creştini care aşteaptă apariţia Domnului - pe Nori; dar dacă el va veni la fel ca prima oară, va găsi credinţa care să-i ajute pe Creştini să-L recunoască?!

Ca să subliniem încă o dată, bazându-ne pe citatele biblice de mai sus şi pe învăţăturile trase din lucrarea lui Dumnezeu de-a lungul istoriei, a doua Venire va avea loc la fel ca prima, Mesia născându-se în carne pe pământ, El venind ca "Fiu al Omului".

Urmează continuarea...

© Prezentare Generală A Principiului - Nivelul Patru (Ediţie Românească)

Ultima modificare: Marţi, 09 Septembrie, 2014, 18:01:34
Logați-vă pentru a posta comentarii.