Мнения, выраженные в публикациях блога, принадлежат блоггерам, и не обязательно отражают позицию сайта PrincipiulDivin.md или Сообщества Объединения.
Авторы публикаций несут полную ответственность за их содержание.

Română
 
(2 голосов)

Experiența Mea Cu Work And Travel - SUA

  • Опубликовал 

Programul “Work and Travel” permite studenților din diferite țări, în special din cele în curs de dezvoltare, printre care se află și Republica Moldova să călătorească și să muncească într-o țară înalt dezvoltată, Inițial acest program avea drept țară de destinație Statele Unite ale Americii (SUA), reprezentantă a țărilor înalt dezvoltate. Ulterior însă acest program s-a extins și în ziua de azi studenții din Moldova pot merge pentru muncă și călătorii și în alte țări înalt dezvoltate, cum ar fi Franța, Grecia, Marea Britanie, etc. Totuși țara de preferință în acest program este SUA, unde merg mai mult de 90% din studenții care participă la acest program. Țările care trimit studenți în SUA sunt așa țări în curs de dezvoltare cum ar fi: Republica Moldova, România, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Polonia, etc.

Pentru a fi eligibil ca participant la program, este nevoie să fii înscris la studii superioare și să ai vârsta între 18 și 30 de ani. De-obicei este vorba despre o muncă necalificată, astfel nu se cere să fie o pregătire special într-un domeniu anumit, pentru a merge în SUA cu Work and Travel. Se cere un anumit nivel de cunoaștere a limbii engleze.

Sunt diferite modalități de a participa la acest program, o modalitate este de a alege locul de muncă încă de aici din Moldova, prin agențiile care se ocupă cu aceste programe. De-obicei aceste agenții au liste cu diferite locuri de muncă, în care se indică în ce constă lucrul și care va fi salariul (de-obicei pe ora). O altă modalitate este de a merge în SUA și a găsi de sine-stătător loc de muncă – această modalitate este mai ieftină pentru student, dar mai riscantă. Acest tip de participare îl aleg de-obicei studenții care participă a 2-a sau a 3-a oară în acest program și au creat deja legături bune cu angajatori din SUA. 

Acest program oferă o posibilitate extraordinară de a cunoaște cultura și modul de viață în SUA. Însăși oportunitatea de a merge în SUA este în sine foarte bună. Deoarece țările care trimit studenți sunt mai sărace, majoritatea studenților nu își permit să călătorească pe bani proprii nici măcar în Europa, cu atât mai mult nu și-ar permite să meargă în SUA. Acest program însă oferă această șansă. SUA este o țară foarte diversă și cu locuri foarte frumoase de vizitat, cunoscute de întreaga lume – de exemplu cascada Niagara, Grand Canyon, Statuia Libertății etc. Vizitând aceste locuri, te îndrăgostești în frumusețea SUA și simți cum fericirea te copleșește.

În plus participând la acest program ai posibilitatea de a câștiga o sumă de bani, care nu ai putea să o câștigi niciodată, fiind student în Republica Moldova, sau oricare altă țară care trimite studenți. Această sumă de bani, de-obicei este suficientă pentru ca studentul să se întrețină de sine-stătător tot anul de studii care urmează. Unii își cumpără aparate tehnice (calculator, aparat de fotografiat, etc.) care sunt de o calitate bună și de-obicei mai ieftine în SUA. Alții își cumpără haine de calitate, care iarăși sunt mai ieftine și mai bune decât în Moldova. Unii studenți chiar au reușit să facă bani pentru o mașină și acum pot merge la universitate cu propria mașină, ceea ce nu este atât de comun în Moldova cum este în SUA.

Un alt moment important care îți oferă acest program, este de a cunoaște o țară în care există la un loc, oameni din toate națiunile, de diferite rase și naționalități. Poți învăța un bun exemplu de respect și toleranță față de cei care sunt altfel decât tine. Poți învăța diferite tradiții, obiceiuri, cuvinte din diferite limbi, valori, etc. a persoanelor, care reprezintă diferite popoare. Și desigur să-ți creezi bune prietenii internaționale.

Nu în ultimul rând, aflarea, călătoria și lucrul în SUA îți oferă oportunitatea de a perfecționa limba engleză.

Eu am participat la acest program în anul 2009, după anul 4, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Republica Moldova, Chișinău. Dacă ar fi pe scurt să zic ce am obținut prin participare la acest program – este faptul că am simțit că am devenit mai matur. Multe lucruri au fost pentru prima data. Pentru prima data pe 3 luni departe de casă, pentru prima dată în SUA, pentru prima dată am zburat cu avionul, pentru prima dată am văzut oceanul, pentru prima data mi-am făcut prieteni din alte țări, pentru prima dată am întâlnit și m-am împrietenit cu polonezi, chinezi, americani, etc. pentru prima dată m-am întreținut un an întreg fără să cer bani de la părinți, pentru prima dată mi-am cumpărat calculator, pentru prima dată am văzut și am fost în monumental lui Whashington în Whashington DC. Și încă multe altele au fost pentru prima dată, care m-au făcut să devin mai matur, mai responsabil, mai liber și mai fericit.

Последнее изменение: Понедельник, 25 Июнь, 2018, 12:32:43
Andrei

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam laoreet bibendum tincidunt. Sed blandit vestibulum augue nec commodo.

Авторизуйтесь чтобы оставлять комментарии.