Мнения, выраженные в публикациях блога, принадлежат блоггерам, и не обязательно отражают позицию сайта PrincipiulDivin.md или Сообщества Объединения.
Авторы публикаций несут полную ответственность за их содержание.

Română
 
(1 голосов)

Stigmatizarea, Discriminarea și Sănătatea Mentală Избранное

  • Опубликовал 

Conform programului Național privind sănătatea mintală pentru anii 2012 – 2016 în Republica Moldova are loc intensificarea procesului de dezinstituționalizare, descentralizare și reorganizare a sistemului de sănătate mintală cu scopul de a apropia serviciile de sănătate mintală de comunitate și de a include și a adapta în societate persoanele cu dizabilități mintale.

 Pe baza exemplelor din țările cu nivel socio-economic înalt dezvoltat în care procesul de dezinstituționalizare a început mult mai devreme, circa 40-50 de ani în urmă, cunoaștem că una din problemele majore cu care s-au ciocnit pacienții psihiatrici a fost nivelul înalt de stigmatizare și discriminare a lor.

 

Analiza situațională a Sănătații Mintale din Republica Moldova referitor la Analiza morbidităţii prin tulburări mintale şi de comportament în Republica Moldova ne arată că: la finele anului 2014 în Republica Moldova sunt înregistrați 99223 de bolnavi cu tulburări mintale. Din numărul total de bolnavi copiii constituie 17%.  Cazuri noi de îmbolnăviri prin tulburări mintale şi de comportament în anul 2014 au constituit 13 950.  Din acest număr de cazuri noi 4 317 au fost copii, 30,9% din numărul total al cazurilor noi.

Prevalenţa este cauzată de patru forme nozologice: I loc – Tulburări mintale şi de comportament cu caracter nepsihotic – 48,8%, 47584 (persoane); II loc – Retard mintal – 29.8% (29078 persoane); III loc – Schizofrenia, tulburări schizotipale şi tulburări delirante – 13.5% (13118 persoane); IV loc – Tulburări mentale organice şi afective cu caracter psihotic şi cu demență – 7.9% (7745 persoane).

În Republica Moldova este puțin studiat fenomenul de stigmatizare și discriminare a persoanelor cu dizabilități mintale în cadrul societății.  Pentru ca să aibă loc o incluziune autentică a persoanelor suferinde de tulburări psihice în comunitate, societatea trebuie să fie pregatită. Metoda de pregătire care a dat cele mai bune rezultate până acum în țările dezvoltate a fost și rămâne a fi  educația prin seminare și treninguri, iar adolscenții în acest sens reprezintă grupul țintă cel mai potrivit, deoarece adolsecenții sunt acele persoane care trec prin multe schimbări în viața personală și împreună cu aceste schimbări își doresc să schimbe și întreaga lume, în plus adolescenții reprezintă viitorul societății.

Ce este Stigmatizarea și de ce există acest fenomen?

Stigmatizarea se bazează pe convingeri eronate. O persoană este stigmatizată, atunci când cineva are atitudine negativă față de ea, în baza a careva experiențe pe care le trăise, a ceva ce fac sau din cauza că aparțin unui anumit grup. Stigmatizarea este exprimată în cuvinte și ea discreditează oamenii.

Ce este Discriminarea și de ce există acest fenomen?

Discriminarea are loc atunci când se acționează (sau nu se acționează) în baza acelor convingeri stigmatizatoare. Discriminarea este o formă de: diferențiere, excludere, limitare a unei persoane, fără un motiv bun.

Discriminarea și Stigmatizarea se bazează pe: Prejudecăți - păreri, idei preconcepute (și adesea eronată) pe care și le face cineva asupra unor lucruri, adoptate, de obicei, fără cunoașterea directă a faptelor; Stereotipuri -  care sunt reproduse în aceeași formă; foarte comun, mereu aceleași; obișnuite, banale; Mituri – explicația eronată a unor fenomene, care provine din popor și deseori capătă un caracter fantastic.

Consecințele discriminării : Intimidare – persoana se simte tensionată și adaptarea în societate devine dificilă din cauza atitudinii negative de la ceilalți; Marginalizare – persoanele sunt nevoite să trăiască la periferia societății, atât în plan de amplasare - la periferiile orașelor, satelor cât și în plan de relații interumane și trăiri interioare ; Excludere – ultima fază a procesului, prin care o persoană ajunge să fie exclusă din societate, ceea ce uneori conduce la suicid sau vagabondaj.

Exemple generale:  - El este sărac, deci el este prost, nu are educație; El este musulman, deci el este terorist; Ea este adolescentă, deci ea nu înțelege realitatea; Ea este femeie, deci doar ea trebuie să gătească mâncare; El este bărbat, deci el nu trebuie să plângă niciodată; Ea fumează, deci ea este atrăgătoare și puternică.

Exemple de stigmatizare și discriminare a persoanelor cu dizabilități mintale: - Retard/întârziere mintal(ă) – lenos, prost, inadaptat, incapabil, debil; Autism – nebun, nedezvoltat, nu înțelege nimic; Tulburare Hiperkinetică cu deficit de atenție – distrat, alintat, bătăuș, este rău; Tulburările de alimentație, anorexia și bulimia – obsedate de diete, ușuratice, obsedate de mâncare; Tulburările afective, depresia – lenos, face abuz de substanțe, slab, plictisitor, pisimist; Anxietatea,fobii, atac de panică, obsesii – fricoși, lipsiți de putere interioară; Dependența de substanțe psihoactive, alcool, droguri – neputincioși, nu au putere de voință, copii de bani gata, nemernici; Schizofrenia –violenți, periculoși, incapabili de a avea grijă de sine, nebuni.

Conotațiile negative și presupunerile false în legătură cu dizabilitățile mintale pot fi la fel de dăunătoare ca și boala în sine.

Metode de  a diminua fenomenele de stigmatizare și discriminare și modul prin care Federația Familiilor reușește să contribuie la aceasta. – Vor fi publicate ulterior.

Последнее изменение: Среда, 02 Сентябрь, 2015, 11:58:53
Andrei

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam laoreet bibendum tincidunt. Sed blandit vestibulum augue nec commodo.

Авторизуйтесь чтобы оставлять комментарии.