Opiniile exprimate în publicaţiile din blog aparţin bloger-ilor, şi nu neapărat reflectă poziţia resursei PrincipiulDivin.md, ori cea a Comunității Unificării.
Răspunderea pentru conţinutul publicațiilor din blog este purtată în întregime de către autorii acestora.

Русский
 
(5 voturi)

Eu și Studiile la Medicină în Portugalia

  • Publicat de 

1)      De ce ai ales să faci medicină?

Sunt câteva motive:

  1. Am dorit să ajut oamenii și să fiu util societății – în acest sens medicina a fost o opțiune perfecta, profesia care îți dă posibilitate să salvezi vieți și să faci pe oameni mai fericiți.
  2. Părinții sunt medici – tatăl chirurg iar mama medic de familie – întotdeauna au fost exemplu pentru mine și am admirat comportamentul lor atât în familie cât și în societate, în plus mulți prieteni de familie erau foști pacienți de-a lui tata, cărora le-a salvat viețile, ei erau foarte recunoscători – iar eu mă mândream cu tata și cu mama.
  3. Îmi plăcea biologia și chimia la liceu, am participat și la olimpiade republicane, din această cauză profesorii și colegii întotdeauna îmi sfătuiau să aleg medicina
  4. Îmi place o profesie care este stabile și necesară întotdeauna, în care este permanent necesitatea de a te perfecționa și unde este loc de creștere profesională – medicina se încadra foarte bine în aceste criterii

2)      Cum ai ajuns să studiezi în Portugalia?

Prin intermediul bursei oferite de Erasmus Mundus în cadrul programului EMINENCE II – am aplicat la mai multe masterate în diferite țări – și am fost acceptat la Universitatea din Porto, Portugalia la Masteratul – Educația pentru Sănătate, în cadrul căruia am cursuri la 2 facultăți – facultatea de Medicină și facultatea de Psihologie și Științe ale Educației

 

3)      Cum te-ai adaptat la sistemul de învățământ medical din străinătate?

La început a fost destul de greu. Dar cu suportul profesorilor și al colegilor adaptarea a fost liniștită, suportul a fost unul substantial, oamenii sunt buni la suflet și sunt gata să ajute atunci când este nevoie.

4)      Se deosebește acesta de cel din Moldova?

Anumite aspecte ale studiilor de aici diferă de cele din Moldova, de exemplu aici pun mult mai mult accent pe datele științifice și medicina bazată pe dovezi, în plus au posibilitate de a face știință, având la dispoziție laboratoare performante.

Nu se pune accentual pe prezența la ore, este obligatorie prezența doar la 75 % din ore.

Profesorii discută de la egal la egal, și sunt mai puțin autoritari, ceea ce crează un mediu plăcut.

5)      Pe ce se pune accent în Portugalia pe practică sau teorie?

Pe ambele, au o bază destul de bună teoretică, dar niciodată teoria nu este ruptă de realitate și învață mai mult aspectele practice. Informația este mult mai structurată decât în Moldova, ceea ce face ca volumul să fie mult mai mic, însă calitatea mult mai înaltă. În Moldova ești nevoit să filtrezi informația și să o structurezi de sinestătător, altfel nu reușești să faci față volumului de informație, pe care trebuie să-l învețe studentul și rezidentul.

Atitudinea față de stagiile practice aici este mai serioasă decât în Moldova, dar și în Moldova cine dorește poate să facă stagii practice bune.

6)      Care sunt marele deosebiri dintre sistemele de sănătate din Moldova și Portugalia din câte ai reușit tu să cunoști?

Eu cred că pentru beneficiar, adica pacient, mare deosebiri nu sunt, doar că nu am văzut corupție aici, iar în Moldova m-am întâlnit de multe ori cu corupția.

Din punct de vedere organizational – în Portugalia sistemul de sănătate este finanțat de către Guvern prin Serviciul Național de Sănătate, pe când în Moldova sistemul de sănătate este finanțat în mare parte de Compania națională de Asigurări Medicale, oricum pentru cetățean aceasta nu schimbă multe deoarece majoritatea banilor vin din impozitele cetățenilor și într-un caz și în altul.

Deoarece eu sunt din domeniul sănătății mintale – în această sferă diferențele sunt destul de mari și Moldova se află mult înainte prin reformele care se fac în domeniul Sănătății Mintale prin faptul că avem Centre de Sănătate Mintală, care oferă servicii în comunitate. Deci Moldova dacă va continua tot așa va fi mult mai descentralizată și va oferi mult mai multe servicii în comunitate în această sferă decât Portugalia.

7)      În Portugalia medicii interniști sau rezidenți sunt angajați și salarizați? În ce condiții?

Da, în Portugalia medicii rezidenți sunt angajați la spitalele clinice, unde primesc salariu, deci practice de ei răspunde Ministerul Sănătății și ei nu au nimic cu Ministerul Educației. Primesc salariu de tânăr specialist, care în primul an de rezidențiat este în jur de 1200 de euro pe lună, iar în anii ulteriori crește cu circa 100 de euro pe an.

8)      Plănuiești să revii și să muncești în țară sau vrei să rămâi în străinătate?

La moment planific să revin în țară și să împărtășesc experiența acumulată aici – avem ce învăța. Dar cu noutățile recente, despre furturile din bănci și corupția de proporții mari în sănătate, și în plus privarea de salarii pe medicii rezidenți, care și așa sunt foarte mici, mă simt trist și nu știu cum am să rezist la întoarcere, eu aștept îmbunătățirea situației, am participat la alegeri fiind aici în Portugalia, cu speranța ca să se mărească salariile și să se elimine corupției, dar de când am plecat văd că totul are loc întocmai invers.

9)      Ce oferă sistemul de sănătate din Portugalia medicilor străini?

Toate privilegiile pe care le are orice medic la ei în țară. Salarii bune, respect din partea societății. Locuri de muncă bine amenajate, cu utilaje moderne. Am colegi cu care am învățat în același an șa universitate și acum lucrează aici ca medici rezidenți – sunt foarte mulțumiți și nu au de gând să se întoarcă în Moldova, mă bucuri pentru ei, dar îmi pare rău de Moldova că pierde specialiști buni și va pierde și mai mulți dacă va continua să neglijeze necesitățile elementare și dacă nu va mări salariile.

10)  În opini ta, de ce schimbări are nevoie sistemul de sănătate de acasă pentru a deveni atractiv pentru medici, inclusiv tineri specialiști?

Eu nu sunt specialist în Sănătatea Publică și nu pot să zic concret de care schimbări are nevoie sistemul de sănătate din Moldova, dar cert este că trebuie mărite salariile, mărite nu cu 100 de lei, dar minim de două ori la început.

Pe baza fondurilor europene am văzut că s-a investit mult în reparații și cumpărare de utilaje, ceea ce este foarte bine, dar continuă să fie neglijați oamenii, adica cei ce muncesc în domeniul sănătății, astfel satisfacția medicilor scade și mai mult, atunci când văd că sunt bani – milioane de euro pentru noi blocuri de operație, dar salariile continuă să fie mizere. Singura scăpare pentru a supraviețui pentru medici este să ia de la pacienți mită, ceea ce este foarte trist.

Aici în Portugalia le este greu să creadă când le spun ce salarii primim și că un receptionist la o companie telefonică  primește salariu de două ori mai mare decât un tânăr medic. 

Ultima modificare: Joi, 28 Mai, 2015, 23:54:24
Andrei

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam laoreet bibendum tincidunt. Sed blandit vestibulum augue nec commodo.

Logați-vă pentru a posta comentarii.